UA-198013811-1
top of page

Kako oformiti i zadržati dobar tim u restoranu

Sprečavanje rotacije zaposlenika u ugostiteljstvu skup je proces koji oduzima puno vremena. Zato je iznimno važno zaposliti ljude koji su idealni za vaš restoran i uspostaviti sustav koji će osigurati da s vama žele ostati na duge staze.


Rotacija zaposlenika je stalna boljka za bilo koji biznis, ali u ugostiteljstvu se ona događa kao na traci. Kuhinjsko osoblje kao i ono u sali jednako su važni elementi za kvalitetnu i pamtljivu uslugu i iskustvo gosta. Visok stupanj rotacije zaposlenika dovodi do nepoželjnih distrakcija za vlasnike i menadžere, neprestanog novačenja, stvara troškove obuke novih zapolenika, te gubitak tzv. insitucionalne memorije koju imaju dugogodišnji zapolenici.

Restorani su posebno pogođeni problemom pronalaska i zadržavanja kvalitetnog osoblja, ponajviše zbog velikih sezonskih promjena u potrebama restorana. Nažalost, više je nego jasno da česte promjene u timu bitno utječu na kvalitetu a teme i uspjeh restorana. Česte promjene u timu znače i da management troši dragocjeno vrijeme na zapošljavanje i obuku oboblja, one ujedno znače i angažiranje osoblja s premalo iskustva, što redom utječe na kvalitetu i uslugu.

Iako će mnogi ustvrditi kako su ovi problemi neizostavni dio restoranskog posla, zašto ne biste pokušali smanjiti odljev kvalitetnog osoblja uz pomoć ovih savjeta.


1. Spriječite odljev višim plaćama

Možda vam se povećanje izdataka koje izdvajate za plaće čini zastrašujućim, no svi lokali koji su uspjeli smanjiti rotacije osoblja učinili su upravo to - povećali minimalnu plaću. I isplatilo im se. Stalan i kvalitetan tim na duge staze vam štedi vrijeme i novac.


2. Osigurajte pozitivnu radnu atmosferu

Nije nimalo neobično da se menadžment i osoblje ponekad ne slažu. U drugim se pak slučajevima događaju neslaganja unutar tima. Kada ti konflikti ostanu nerazrješeni zapolenik će potražiti drugi posao kako bi izbjegao dodatne sukobe. Savjet je imati jasna pravila ponašanja i osluškivati puls osoblja jednako pažljivo kao što osluškujete puls gostiju. To će vam pomoći da sasječete sukobe u začetku i tako sačuvate skladnu radnu atmosferu.


3. Provjerite kako je vaše osoblje

Kako biste izbjegli njihov odlazak, redovito provjeravajte kako su vaši zaposlenici, pogotovo oni s najboljim učinkom. Pobrinite se pri tom da su sretni na svojim pozicijama. Možda vam se samoinicijativno neće doći požaliti na probleme koji ih muče na poslu, ali vjerojatno će vam se lakše otvoriti ako za to osigurate vrijeme i prostor. Saznajte što im se kod funkcije koju obavljaju sviđa a što ne, te pokušajte unijeti prilagodbe koje će ih učiniti sretnima i još uspješnijima. Sretan zaposlenik teže će napustiti posao, a vi ćete uštedjeti vrijeme i novac te izbjeći glavobolje zbog traženja zamjene.


4. Budite pripremljeni za sezonske odlaske

Promjene u timovima jesu i uvijek će biti sastavni dio ugostiteljstva. Kako biste bili spremni za sezonske izmjene, počinte ranije s procesom zapošljavanja i obuke novih članova tima. Na taj način ćete smanjiti rupe koje nastaju u trenutku kad izgubite člana tima do trenutka kad je novi član spreman za njegovo mjesto.


5. Poboljšajte svoju strategiju zapošljavanja

Izmjene u timovima se ne događaju samo onda kad netko od odoblja odluči otići. Oni koje ste vi odlučiti otpustiti također su dio tog procesa. Kako biste izbjegli otpuštanje radnika morate prije svega biti sigurni da zapošljavate prave kandidate.

A to se ne događa pukom srećom, kod razgovora s potencijalnim kandidatima je važno obratiti pažnju i na tzv. meke vještine poput empatije i radne etike. Štoviše, Danny Meyer, restoranski mogul i predjednik Uprave Union Square Hospitality Group-a osmislio je metodu zapošljavanja 49/51 koju je nazvao Hospitality Quotient (HQ). Ova metoda podrazumjeva da svaki zaposlenik mora imati 49% tehničkih vještina za obavljanje posla, dok HQ čini 51%. Zapošljavanje radnika s visokim HQ-om je tajni sastojak koji čini razliku u radnoj kulturi restorana. A sretan će zaposlenik gostu pružiti bolje iskustvo.6. Pokušajte pronaći nove ljude koristeći postojeći tim

Zaposlenici koji već rade kod vas odličan su izvor informacija kod pronalaženja novih zaposlenika. Ako su kod vas zadovoljni rado će vas preporučiti svojim prijateljima. Također, zajedništvo i kolegijalnost su kod osoblja izuzetno važni, kvalitetni ljudi vole raditi s drugim kvalitetnim ljudima. Razmislite čak i o kreiranju programa preporuka uz određene benefite kako biste svoje zaposlenike potakli da vam preporuče dobre ljude.


7. Usavršite profesionalni razvoj

Jedan od najčešćih razloga za odlazak je kad prekvalificirana osoba predugo zapne na najnižim pozicijama. Tada ne samo da im je dosadno te traže nove izazove drugdje, nego im prestane biti stalo do posla koji rade jer osjećaju da nisu cijenjeni.

Učinite proces napredovanja jasnim i dokučivim, ponudite edukacije i profesionalni razvoj zaposlenicima na svim razinama, te im redovito dajte jasan i konstruktivan feedback na njihov rad. Nikad ne prestajte s obukom osoblja, pa makar to značilo da su u toku s nijansama najnovijeg craft piva koje imate u ponudi, osigurajte i obuku s koja uključuje najnovije trendove u njihovoj branši uz primjerice, aktualne savjete kako povećati napojnice.8. Obavljajte izlazne intervjue

Ako već zaposlenik odluči otići, isplanirajte vrijeme za iskren razgovor prije odlaska. Doznajte što više možete o njihovom iskustvu rada kod vas. Pitajte konkretna pitanja kako biste dobli što iskrenije odgovore. To će vam pomoći uočiti postoji li razlog koji se ponavlja, kao i detektirati probleme kojima se trebate pozabaviti kako se odlasci ne bi ponavljali.

Naposljetku, često su razlozi odlaska osoblja osobne prirode i samim time nešto na što menadžment ne može utjecati ma koliko se trudio oko atmosfere i uvjeta. No ono što je u vašoj moći je investiranje u osoblje i funkcioniranje restorana, jer time osiguravate da odlazak zaposlenika ne dovede do zatvaranja vrata restorana.


P.S. Ne zaboravite na društvenim mrežama restorana staviti fokus na svoje osoblje, objavljujte postove iza kulisa, pokažite ih dok se pripremaju za servis, neka budu zvijezde storyja, neka se vidi njihova kreativnost i strast. Vjerujte, osjećat će se cijenjeno i zadovoljno.29 views0 comments

Comments


bottom of page