top of page

Wine Pairing za početnike

Wine pairing odnosno sparivanje vina je delikatan proces kombiniranja jela sa savršenim vinom koje će podići cijelo iskustvo na višu razinu. Sparivanje hrane i vina je tehnika spajanja komplementarnih okusa s ciljem pojačavanja užitka u svakoj od komponenti.

Ako ste vlasnik restorana i nemate sommeliera, a ni konobari se ne usude predlagati gostima nešto hrabrije kombinacije jela i vinske karte, u nastavku doznajte osnove koje će vam pomoći kod sparivanja vina i hrane, primjerice koje vino najbolje ide uz meso lososa, a koja jela idu dobro uz Sauvignon Blanc. Otkrit ćemo vam i dvije najučestalije metode sparivanja. Za početak kušajte najprije sami ili sa svojim timom kombinacije jela koja imate na meniju s određenim vinima. Potom potražite u timu osobu koja se najbolje snalazi u wine pairingu i razmislite o tome da ga ujesen pošaljete na dodatnu edukaciju. Imat ćete višestruke koristi, vjerujte nam.


Kako spariti hranu i vino

Svakom gurmanu, čak i onima koji tek povremeno uživaju u vinu, sparivanje divne čaše vine s odličnim tanjurom hrane bit će iskustvo koje će njihov osjet okusa lansirati u orbitu. Postoje osnovna pravila kao i brojne nijanse, no krenimo s osnovama.


Odaberite jelo i vino koje vam se sviđa

Važno je spojiti jelo s vinom koje vam se sviđa. Ako niste ljubitelj bijelih vina, vrlo vjerojatno vam se neće dopasti niti u jelo. Držite se onoga što volite i istražujte odatle.Zašto je važno spariti jelo s vinom?

Vino i hrana trebaju uravnotežiti jedno drugo na način da nijedno ne prekriva okus onog drugog. To međutim ne podrazumijeva kontrastno sparivanje, već naprotiv, sparivanje jednakih okusa kako bi se stvorila ravnoteža. Primjerice snažno crveno vino s moćnim tanjurom janjetine ili lagano bijelo vino s ribom sa žara. Ponekad se naravno, i kontrastni okusi dobro slažu poput primjerice slatkog rizlinga i pirjane riže.


Koja su dva osnovna pravila kod sparivanja hrane i vina?

Sparite vino s najistaknutijim elementom jela. To može biti začin, umak ili glavni sastojak. Primjerice, piletina u umaku od gljiva imat će zemljani, bogatiji okus i stoga će joj trebati crveno vino, dok će piletina sa žara u kremastom umaku od limuna tražiti bijelo vino. Zato brojni vinski znalci preporučuju sparivanje vina s umakom, ne s mesom.Okusni profili koje valja imati na umu kod sparivanja vina

Kad govorimo o hrani i vinu, valja uzeti u obzir čest osnovnih okusnih profila:

  • Kiselo

  • Masno

  • Gorko

  • Slano

  • Slatko

  • Alkohol

Svaki od navedenih profila može se miješati i sparivati sa svakim kako bi se postigle odlične kombinacije. Primjerice, možete spariti gorko vino s puno tanina sa slatkom hranom kako biste izbalansirali masna jela.


Par činjenica o vinu:

  • Crvena vina imaju više gorčine.

  • Bijela i rose vina imaju više kiselosti.

  • Slatka vina sadrže uglavnom slatkaste note.


Metode sparivanja vina

Ovo su dvije osnovne metode sparivanja jela i vina


Kongruentno sparivanje vina

Kongruentno sparivanje podrazumjeva spajanje dvaju sličnih okusa kako bi pojačali jedan drugoga i stvorili dobru ravnotežu. Poput chardonnayja i kremaste tjestenine sa sirom.

Kontrastno sparivanje vina

Poznato kao i komplementarno sparivanje, kontrastno sparivanje podrazumjeva da jedan okus reže po sredini i balansira bogatstvo drugog. Kremasta tjestenina sa sirom dobro pađe sa chardonnayjom za sveukupno kremasto, bogato iskustvo, ali to jelo može ići jako dobro i sa oštrijim sivim pinotom.10 parova koje ćete obožavati

Dakle, što čini dobar par? Evo malog šalabahtera za vas, točnije deset parova koji isprobano idu zajedno.

1. Chardonnay i losos

Chardonnay je odličan uz meso lososa. Suho vino srednje punoće odlično je za spajanje s laganim ribljim jelima kao i umacima s okusom ribe.

2. Cabernet i crveno meso

Već smo spomenuli, bogata vina trebaju bogata jela. Zato cabernet i crveno meso idu odlično skupa.3. Pinot Noir i zemljani okusi

Sparite duboki crni pinot sa zemljanim, snažnim okusima poput gljiva ili jakih pizza

4. Sivi Pinot i plodovi mora

Sivi pinot i lagani morski plodovi odlično se nadopunjuju svojim laganim, decentnim okusima.

5. Sauvignon Blanc i kiseli okusi

Uzmite gutljaj pikantnog bijelog Sauvignona i sparite ga s kiselim dressingom ili umakom za vatromet okusa.

6. Rosé i jela sa sirevima

Kad govorimo o sirevima, rose je vaš siguran odabir jer ima kiselost bijelog vina ali i voćne note crvenog.7. Pjenušavo i slani okusi

Pjenušava vina u sebi imaju slatke note stoga su savršena za nadopunu slanim jelima.

8. Rizling i slatki, začinjeni okusi

Lagane slatkoće, mnogi rizlinzi pomažu izbalansirati začinjena jela istovremeno nadopunjujući slatkoću.

9. Syrah i ljuta začinjena jela

Za jako začinjena jela odaberite širaz kako biste izbalansirali okuse.10. Zinfandel i bogati tanjuri

Bogatstvo Zinfandela nadopunjuje se s bogatstvom jela poput pašteta, terina i mousseva.
28 views0 comments
bottom of page