UA-198013811-1
top of page

8 savjeta kako bolje promovirati sezonski meni

Sezonski meni jedan je od najpametnijih i zapravo najjeftinijih načina kako svojim gostima možete četiri puta godišnje pružiti novo, jedinstveno iskustvo.

K tome, sezonski meni je idealna prilika za vašeg chefa da pokaže kreativnost u punom svjetlu, a u konačnici, vama je to prilika za bolju zaradu.

No, što kad ste odabrali i postavili sezonski meni? Koji je najbolji način da ga približite gostima? Evo osam učinkovitih načina koji će vam olakšati jesen, pa potom i zimu, proljeće, ljeto…


1. Osmislite sezonska pića koja će nadopunjavati jela na meniju. Užitak u promjeni sezone ne odnosi se samo na namirnice i hranu koju jedemo, dio zabave u hladnijim danima je i promjena pića koja konzumiramo. U nadolazećim hladnijim danima to mogu biti karakterna craft piva koja možete preporučiti uz određena jela. dok će ljeti svakako na vrhu liste biti osvježavajuči kokteli. Sezonska pića omogućavaju vam i da svoj sezonski meni vežete uz happy hour posebne ponude što će zasigurno naići na odobravanje i zanimanje gostiju.2. Stvorite sezonsku atmosferu na svojim društvenim mrežama Pobrinite se da i na vašim profilima zavlada jesenska idila. Zamislite na trenutak da ste food stilist i aranžirajte svoja jela za fotografije kako bi što bolje reflektirala okuse, boje, mirise i atmosferu jeseni. Primjerice, ako nudite cheescake od bundeve, stvorite scenu u kojoj tanjur s desertom okružuje lišće živih boja ili tanjur postavite pored nekoliko pravih bundeva. Takve će fotografije na društvenim mrežama kod ljudi probuditi sezonski duh i učiniti vaš sezonski meni još privlačnijim.3. Neka vaši sezonski specijaliteti budu dostupni samo u ograničenom roku. Ako vam je meni stalno isti gosti nemaju posebnih razloga dolaziti vam često. Međutim, ako vaši sezonski specijaliteti budu na meniju samo određeno razdoblje, stvara se osjećaj hitnosti da gost dođe k vama dok još traje posebna sezonska ponuda određenog specijaliteta. Osim što ograničeni rok ponude stvara zanimanje i potražnju, on k tome potiče vaše goste da svaki put naruče nešto drugo a možda i više nego inače jer ta jela više neće biti dostupna idući put kad dođu.

4. Stvorite poseban sezonski meni Napravite zaseban meni za svoje sezonske specijalitete. Učinite ih vidljivima i lako prepoznatljivima, odvojite za sezonske specijalitete dio svoje web stranice, isprintajte ih na posebnom papiru ili ispišite na tabli u lokalu. Odvajanjem sezonskih specijaliteta dajete im na važnosti i tako činite vrijednim pažnje gostiju. Također tu možete naglasiti da su dostupini samo određeno vrijeme.

SAVJET PLUS: Ako još uvijek niste online, preporučamo vam Restaumatic Hrvatska koji će se bezbolno pobrinuti da budete u trendu i konkurentni. Izradit će vam profesionalnu web stranicu ili samo online meni koji možete jednostavno dodati na postojeću. K tome, svaki tjedan će vam izraditi vizuale za objave na vašim društvenim mrežama.5. Ponudite jesenski paket. Paketi su idealni za miješanje i povezivanje različitih proizvoda te naravno, povećanje prodaje. Primjerice, ako na sezonskom meniju imate craft pivo za 18 kn, sezonsko predjelo za 20kn i jesenski specijalitet (glavno jelo) za 56 kn, možete ponuditi svo troje u paketu za 85 kn. Gost tako štedi jer uzima paket, a vi generalno prodajete više jer bi inače možda naručio samo jedno od toga.

6. Ispričajte priču o svom sezonskom meniju Dobra pozadinska priča svemu daje bolji okus, pa tako ni vaš meni nije iznimka. Iskoristite sezonske specijalitete kako biste svojim gostima ispričali sličice, sjećanja, događaje vezane uz određenu namirnicu ili jelo. Time nećete samo obogatiti iskustvo gostu, nego ćete postići emotivnu povezanost gosta i vašeg restorana. Mnogo je načina kako ispričati priču o jelu. Možete primjerice, napomenuti kako je vaša juha od vrganja recept koji je u vašoj obitelji pet generacija. Ili kako su jabuke iz pite ni manje ni više iz chefova privatnog voćnjaka. Takvi detalji učiniti će jela još primamljivijima.7. Istrenirajte osoblje za prodaju upravo tih jela Za početak, pobrinite se da je svaki konobar kušao svako od jela na sezonskom meniju kako bi ih mogli što adekvatnije opisati gostu. Ako zbog dijetalnih ili nekih drugih razloga konobar ne može kušati određeno jelo pobrinite se da dobije od kolega što detaljnije upute i opise kako bi mogao jelo prezentirati. Pobrinite se i da konobari znaju odlike svakog jela, primjerice odakle dolazi koja namirnica ili bilo koji detalj koji određeno jelo čini posebnim. Dobro trenirani konobar ne samo da može i te kako povećati zaradu lokala, nego će i njemu najpojnice biti bolje.

SAVJET PLUS: Jedan od odličnih načina praćenja kvalitete rada vaših konobara svakako je i revolucionarni Review Booster Pro. Primarno je zamišljen kao jednostavno i lako rješenje za povećanje broja online recenzija i sljedbenika na društvenim mrežama za manje od 30 sekundi. Konobaru s kojim je zadovoljan gost će rado ostaviti napojnicu, ali će mu rado ostaviti i recenziju kada ga zamoli. Svaki RBP Board ima svoj jedinstveni serijski broj, koji vam omogućuje da pratite koliko recenzija ste dobili putem svakog RBP Board-a. Tako možete poboljšati kvalitetu usluge i produktivnost svojih zaposlenika prateći zadovoljstvo korisnika po svakom članu vašeg osoblja.


8. Unesite dašak jeseni u prostor. Nemojte prodavati samo jesensku hranu, prodajte cijeli jesenski mindset. Neka vaši gosti osjete atmosferu jeseni i kroz dekoracije. To možete postići od najjednostavnijih buketića s mini tikvama ili svježim poljskim cviježem u ljeto. Možda imate posebne stolnjake ili salvete samo za jesen. Stvaranje posebne jesenske atmosfere potaknuti će goste da kušaju vaš sezonski meni.
Comments


bottom of page