UA-198013811-1
top of page

Ljubav na prvi 'Like' - VODIČ ZA USPJEH vašeg restorana na društvenim mrežama

Updated: Apr 28, 2021


Istraživanja brojnih agencija otkrivaju da gosti danas koriste društvene mreže kada biraju svoju iduću lokaciju za ručak/večeru/izlazak


• 36% gostiju prate restorane na društvenim mrežama

• 45% of njih kaže da su otišli u restoran po prvi put zbog objave na društvenoj mreži koju je objavio upravo restoran

• 21% gostiju kaže da objava na društvenoj mreži može biti odbojan i razlog za neodlazak

• 22% njih kaže da ihje određena objava na društvenoj mreži potakla da se vrate u taj restoran


Društvene mreže su ključan dio kompleksne moderne medijske strategije restorana. Zaokružiti svoju online prisutnost jakim profilima na društvenim mrežama za restorane može biti najznačjanija točka uspjeha. Najbolji dio u svemu tome? Besplatno je! Znamo da su vam danas budžeti za oglašavanje tanki poput žileta. Možete li si pri tom priuštiti slabašnu prisutnost na društvenim mrežama?

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz poteze koje morate znati i poduzeti kako biste kod vaših gostiju došli od “like” do “obožavam” u samo nekoliko lakih koraka


Osnovni uvjet: konstanta

Prije nego odemo na zabavni dio stvaranja vašeg neodoljivog profila na društvenim mrežama,elimo biti sigurno da su osnovne komponente vašeg profila na primjerice Instragamu, postavljene.

Display

Ime vašeg restorana na Facebooku, Instagramu, Twitteru… Od ključne je važnosti da bude identično na svim mrežama kako bi vaši gosti bili sigurni koji profil pratiti. Ne želite da se izgube u provjeravanju ili pak zaprate krivi profil.

Handles na društvenim mrežama

Handle je korisničko ime koje se prikazuje na Instagramu i Twitteru. Poprilična je gužva oko Handle-ova i moguće je da bi onaj koji vama najviše odgovara već zauzet, no zato je važno da kad odaberete jedan, imate konstantu i svuda koristite isti. Ako je ime vašeg restorana već zauzeto, pokušajte imenu dodati grad gdje ste locirani.

Profilna fotografija

Baš kao ime i Handle, vaša profilna fotografija treba na svim mrežama i profilima biti konstantna i ista. Često je profilna fotografija prvo što korisnik pogleda kada pokušava dokučiti o kojem je profilu riječ. Stoga ćete identičnom fotografijom olakšati korisnicima traženje i učiniti im lakšim da vas prate. Ako želite biti kreativni, koristite drugačije COVER fotografije na FB-u i Twitteru, ali profilna neka bude ista.

Baš kao i kod slasnih jela koja izlaze iz vaše kuhinje, konstanta je ključ uspjeh i na društvenim mrežama. Ovo su informacije koje moraju biti konstantno prisutne na svim vašim profilima društvenih mreža kako bi vaši followeri lako mogli pronaći i zaljubili se u vaš restoran.

Vaša lokacija

Facebook, Twitter i Instagram dopuštaju da se određeni dio lokacije vidi. Twitter dopušta samo grad i državu, dok Facebook i Instagram dopuštaju cpunu adresu objekta. Pobrinite se da su vam adrese konstantne i identične, čak i ako imate više lokacija, primarna neka uvijek bude ista na svim profilima.

Vaš Website

Svaka društvena mreža ima polje za website adresu, čime vam dopušta da svoje followere usmjerite kamo god želite. Web stranica vašeg restorana mora biti to sveto mjesto nakoje ih šaljete. Ako upravo sada ne promovirate neki poseban event u lokalnoj zajednici, vaša webstranica mora biti kontanno ista na svim profilima kako bi vši goosti lako mogli pronaći i pregledati vaš meni, radno vrijeme i više..

SAVJET: Ne ostavljate prazno polje Bio. Iako ti opisi ne moraju biti konstantno isti na svim profilima i svakoj platformi, trebate ih imati i trebaju sadržavati kratak opis vašeg restorana kako bi potencijalni gost znao da je na pravom profilu.


Kako koristiti koju platformu

Facebook, Instagram i Twitter donose svaki svoje jedinstvene benefite vlasnicima restorana. Na vama je da te benefite počnete koristiti za svoj uspjeh. Donosimo vam savjete kako je najbolje koristiti svaku od tih platformi za promociju restorana, te što točno trebate raditi kako biste najviše profitirali od svojih društvenih mreža.



Instagram

Mjesečno aktivnih korisnika: 1 milijarda; Instagram postova dnevno: 95 milijuna Instagram je savršeno igralište za vlasnike restorana. Sa više od 345 milijuna postova s taggom #food i više od 38 milijuna s taggom #drinks, restoranska scena je osvojila Instagram. 64 posto korisnika imaju između 18-34 godina, što ih čini izvrsnom ciljanom skupinom za restorane koji nude vizualno atraktivna jela. Bilo da se radi o prelijepo složenom i serviranom koktelu ili savršenom lijepo posluženom tanjuru, Instagram je GO-TO platforma za gladne korisnike gdje pronalaze svoj omiljeni Insta-worthy restoran.

Kako najbolje iskoristiti #Hashtagove

Jeste li znali da korištenje najmanje jednog hashtaga u objavi može rezultirati kao 12.6 % skoka u interakciji? #wow

Kada se ispravno koriste, hashtagovi su moćan način kako dostaviti vaš sadržaj pred brojnu publiku.Provjerite koji su hashtagovi najčešće korišteni za vaš specifičan koncept lokala i istražite koje najčšće koriste vaši susjedni lokali. Na Instagram poslovnom profilu, možete vidjeti koliko vaam prometa na profil stiže od hashtagovate tako možete i testirati koji miks hashtagova najbolje funkcionira. Na taj način ćete povećati angažman vaših followera i dovesti goste u svoj lokal.

Instagram: Sadržaj koji proizvode korisnici je MUST Pozitivni komentari od-usta-do-usta su najveća vrijednost kojoj restorani teže. Potaknite ovo gratis oglašavanje tako što ćete pokazati svojim gostima ljubav i sherati sadržaj na kojem je vaš restoran taggiran. To će potaknuti i druge goste na objave i sheranje vaše hrane, sa željom da ih repostate na svom profilu.

Ispričajte svojim gostima priču (Instagram Story) Instagram publika je jako brzo prihvatila korištenje Instagram Storyja odmah čim je dodana ta mogućnost u 2016. Otad je dodan cijeli niz mogućnosti unutar Storyja kako bi korisnici imali priliku izraziti svoju kreativnost. Provedite svoje goste kroz pripremu vašeg najpopularnijeg pića, ili stavite pred kameru nekog od vaših djelatnika kako bi vaš brand stalno bio na umu vaših vjernih fanova.

FACEBOOK

S 2.38 milijardi mjesečno aktivnih korisnika Facebook restoranima može služiti kao one-stop-shop. S mogućnostima objave fotografija, videa, poruka, recenzija, organizacije evenata, FB je najpopularnija platforma za poduzetnike i marketing

Stvarajte evente i pozovite svoje fanove

Ako organizirate bilo kakavo druženje ili event u vašem lokalu, FB je idealno mjesto za proširiti glas o tome. Platforma omogućava poduzetnicima da jednostavno kreiraju event i pozovu followere, čineći lakim širenje poruke i unošenje bilo kakvih izmjena.

Potaknite goste da ostave recenziju

90 % gostiju pretražuje informacije o restoranu online prije no što će se odlučiti kamo otići. Odlično bi bilo imati super recenzije na platformama popuy Yelp-a ili Google-u ali jednako je korisno imati ih na Facebooku. Zamolite goste na FB-u da vam napišu recenziju kao follow up na njihov posjet (chek-in), što veći broj recenzija, ponajviše onih koje imaju nešto dobro reći o vama, olakšati će vam privlačenje novih gostiju više no što možete slutiti.

Maksimalno iskoristite Messaging app

Facebookov Messenger je jednostavan alat i koji gosti rado koriste kako bi stupili u kontakt s vama s pitanjima ili nedoumicama. Imajte svoj inbox stalno na oku i brzo odgovarajte kako biste pokazali svojim gostima koliko vam je stalo.

Uključite Multiple Locations

Ako imate više lokacija, Facebook je učinio lakim dodavanje svake nove adrese. Možda će vam to u početku biti zamorno, no vrijedi truda - benefit je da će najbliža lokacija iskočiti vašim korisnicima. Ako imate baš velik broj lokacija, promislite o uploadanju tablice (spreadsheet ) na Facebook. Kasnije ju možete iskoristiti za plasiranje FB oglasa prema lokaciji.

Twitter

Iako nije najčešće korištena platforma među restoranima, Twitter daje vlasnicima i gostima snažan glas u hektičnoj restoranskoj industriji. Ako ste vi kao vlasnik ili netko od vašeg osoblja posebno inspirirani i talentirani za izražavanje misli i zauzimanej pozicije restoranskog filozofa, Twitter je odlična platforma za razmjenu mišljenja u restoranskoj zajednici. Na Twitteru se brzo uspostavljaju veze, što vašem lokalu daje dodatni boost i izlaže ga pred 321 milijun aktivnih korisnika mjesečno.

Poanta

Morate poznavati svoje ciljeve i ciljanu skupinu. Ne postoji ispravan ili neispravan miks društvenih mreža za restorane, ali s ponešto testiranja, najbolje ćete sami vidjeti koje vam pomažu uspješno privući i zadržati goste - besplatno.

4 načina kako potaknuti angažman followera

1)Napravite istraživanje Hashtagova

Znati koje hashtagove ćete koristiti je ključno kako biste došli do svoje ciljane publike. Sve tri najveće platforme društvenih mreža koriste hashtagove, stoga je izrazito važno obaviti istraživanje koji su najčešće korišteni, kolika je zasićenostpojedinima, koji su relevantni za vaš posao. Ispravno korištenje hashtagova može uvelike povećati vaš prirodni doseg.

2) Pratite svoje fanove

Kad netko zaprati vaš račun i počne biti angažirani follower, zapratite i vi njega! To ne samo da će vam dati boost na svim mrežama nego će pookazati da ste angažirani u zajednici i oko ljudi koji posjećuju vaš restoran.

3)Pokrenite natječaj

Vi volite svoje goste. Vaši gosti vole gratis stvari. Jedan od najbržih i najlegitimnijih načina za povećanje angažmana i dobar feedback algoritma na društvenim mrežama su upravo natječaji.

Evo primjera Instagram natječaja restorana The Square Peg iz Warrena:

1)lajkajte ovu fotografiju, 2) tagirajte prijatelja, 3) navedite što vam je najdraže kod nas i osvojite poklon karticu u vrijednosti 25$. Dobitnika biramo nasumično i objavljujemo u nedjelju


Ova pravila koja je jednostavno pratiti će povećati angažman vaših postojećih followera i dovesti potencijalne nove goste na vaš profil onog trenutka kad ih prijatelj tagira. Natječaj koji testira poklon kartice vrijedne 150 kn ili gratis predjela jednostavan je način za boostanje angažiranosti koji pri tom pokazuje vašim gostima da vam je stalo do njih.

4)Objavljujte raznolik sadržaj

Da, možda su vaša rebrica u BBQ umako za prste polizati, ali koliko puta možete objaviti iste/slične fotografije i olekivati drukčije rezultate?Ako ste zapeli u rutinsko objavljivanje i samo postate fotografije svoje hrane i pića, pokušajte malo začiniti svoj profil. Provedite sunčano jutro snimajući odlične fotografije interijera i eksterijera vašeg lokala, intervjuirajte svoje osoblje za postove o njima, sherajte sadržaj svojih fanova.

Zašto su društvene mreže važne za restorane?

Vođenje društvenih mreža vašeg restorana je puno više od objavljivanja nekoliko fotografija vaše hrane. Naravno, vaši gosti jedva čekaju vidjeti kakve kulinarske čarolije spremate iza kulisa, ali oni također žude i za nečim drugim - povezanošću.

Povezanost se na društvenim mrežama postiže uvođenjem ljudskog momenta u vaš brend. Poanta je donijeti duh restorana i ljudi koji ga čine, ne samo objavljivati promocije, događanja, novosti na meniju… valja ljudima koji vas prate pokazati kako vaš posao izgleda iza kulisa, i kako izgledaju ljudi koji stvaraju njihovu hranu. To je ključ za stvaranje povezanosti s fanovima, Nemojte potcjeniti moć društvenih mreža, pametno ih koristite za postizanje ciljeva i gledajte kako vam promet raste.



Uskoro ovdje pokrećemo seriju blog objava s korisnim savjetima vezanim za vođenje društvenih mreža, među kojima će biti i praktični vodič o kalendaru za objave na društvenim mrežama, koji vam uvelike štedi vrijeme, te step by step marketinsški plan za društvene mreže. Svakako nas posjetite i naučite još ponešto korisno.

bottom of page
UA-198013811-1